Thursday, March 10, 2011

Edmund í øðrvísi bókmentasending


Hoyvíkingurin, Edmund Sofus Jacobsen er við í eini sending á donsku sjónvarpsrásini DR2, sum byrjar 14.mars kl. 23.00. Hetta er ein rættiliga serstøk bókmentasending við tað, at luttakararnir búgva á Sundholm, sum er uppihaldsstað í danska høvuðsstaðnum fyri heimleys. Edmund S. Jacobsen er útlærdur skipsførari og skipsverkfrøðingur og hevur búð í 17 ár í Keypmannahavn. Nógvir útisetar munu kenna hann sum fyriskipandi eldsál í sambandi við tiltøk í Føroyahúsinum og á Skarv. Sum skilst býr Edmund ikki longur á Sundholmen.


-Tilvitað sum eg eri um glashús og steinblak, skal eg ikki vera ov skjót til at snakka um mentanarsnobbar í mentanarsendingum, men sannleikin er tann, at tað ofta eru nøkulunda tær somu typurnar, sum úttala seg um bókmentir og lesibólkar sambinda vit ofta við fólk, sum eru væl fyri bæði so og so. Tí er hugskotið sera frískt og øðrvísi og eg gleði meg veruliga at hoyra hvat Edmund Jacobsen og hini hava at siga um tær ymisku bøkurnar. Edmund verður við í tiðindasendingum í kvøld á DR1 klokkan 18 og 23. Lesið meira um sendingina í tíðindaskrivinum, sum eg seti inn niðast.
(KP)

Læsegruppen Sundholm


14. marts 2011 kl. 23:00 på DR2

Mikael Bertelsen og Mads Brügger står bag et nyt litteraturprogram på DR2.

Ordet "læsegruppe" giver gerne associationer til dekanteret rødvin, efterløn og masser af menneskeligt overskud. Det vil ændre sig eftertrykkeligt med DR2's nye tv-serie "Læsegruppen Sundholm", hvor hjemløse fra herberget Sundholm i København mødes og diskuterer litteratur. Gennem otte programmer kommer seerne tæt ind på livet af læsegruppens medlemmer, og får deres befriende ærlige, rørende og skarpsynede anmeldelser af de romaner og digtsamlinger de læser. Hvis man er stået af på litteraturformidling på fjernsyn, fordi det er for kedeligt og for opstyltet, er det her man skal stå på igen.

Bertelsen og Brügger

Bag tv-serien står DR2-profilerne Mikael Bertelsen og Mads Brügger, som på skift beværter programmerne. Fra ende til anden har forløbet været et eksperiment, som ifølge ledelsen på herberget Sundholm slet ikke burde kunne lade sig gøre. Sundholm er sidste stoppested for socialt udstødte mennesker i København, og mange af de hjemløse som bruger stedet, lever fra time til time, fra hånden til munden - vel ikke det bedste udgangspunkt for at stable en læsegruppe på benene.

Læser ikke for sjov

Men stik imod alle forventninger meldte fire af Sundholmens klienter sig til læsegruppen, og så gik det over stok og sten. Fra oktober 2010 og fremefter har gruppen mødtes flere gange om måneden for at snakke om udvalgte bøger, og ned gennem programrækken fletter medlemmernes personlige dramaer sig ind og ud af bøgerne på uforglemmelig vis. Gruppens eneste kvindelige medlem får ikke læst Suzanne Brøgger færdig, fordi hun bliver slået ned på gaden, og gerningsmændene river hendes bog i stykker. Et andet medlem, som har været børnesoldat i Afrika, blotlægger en barndom som får Karl Ove Knausgårds "Min kamp" til at minde om Barbara Cartland. Og for alle medlemmer gælder det, at det at læse bøger ikke er for sjov. Det kan betyde alverden for et menneske som lige akkurat hænger sammen.

- DR2 er ikke sat i verden for at lave et almindeligt bog-program, hvor forfattere taler om deres egne bøger. For som forfatteren Merete Pryds Helle sagde på DR K, så er intet mere kedeligt, end når forfattere taler om deres egne bøger. Derfor lød DR2s udfordring til Bertelsen og Brügger: Lav et program om bøger med fokus på læsere og adgang forbudt for forfattere, siger DR2s kanalchef Arne Notkin.

- Bertelsen og Brügger kom tilbage med et program, der rummer rørende, oprørende, morsomme og deprimerende passager, hvor fiktionen møder virkelighedens barske dramaer. Det er et program, der udfordrer normerne for den gængse litterære samtale. Det kan godt være, at litteraterne ikke vil klappe af fryd. Men det er knusende interessant", fortæller Arne Notkin.

Læsegruppen Sundholm sendes otte mandage, første gang d. 14. marts,

klokken 23.00 på DR2.