Matur er eftirhondini allastaðni. Í sjónvarpssendingum og í
bløðunum. Ein góðan bita aftur við øllum. Matbøkurnar selja best, og tað skulu
vit bara siga mangatakk fyri. Tí kókibøkurnar geva summum forløgum møguleikan
at geva út yrkingarsøvn og aðrar smalar bókmentir, sum ikki eru pakkaðar inn í
sukur og smurdar við glitrandi olju. Allar bøkurnar sum ikki fita, men bara
gera okkum klókari og tí ikki eru tær mest eftirspurdu.
Eg eri eisini ein av teimum, sum eigi fleiri kókibøkur enn
yrkingarsøvn. Kanska ikki í tali, men í hvussu so er í hyllametrum. Tí
kókibøkur plaga at vera eitt sindur reyputari enn yrkingarsøvn – í hvussu so er
í vavi. Men eg frøist bara um, fleiri yrkingarsøvn vóru ongantíð givin út, um
eg og onnur ikki høvdu mungað so illa eftir kókibókum.
Og fyri ikki at skilja okkum burtur frá øllum øðrum miðlum,
so hava vit í dag eina uppskrift upp á eina deiliga sunnudagskøku.
Eg havi funnið uppskriftina á einum øðrum bloggi, sum eitur “Feasting
on art” www.feastingonart.com.
Tað er ein kona úr Avstralia, sum skrivar og sum hevur sett
sær fyri at endurskaba heimsins stóru listaverk í etiligum skapi.
Eg havi valt hennara Piet Mondrian kaku hendan sunnudagin.
Hon minnir ikki sørt um okkara egnu so vældámdu “Grønakaku”. Køkan er gjørd út
frá kenda verkinum “Composition No. 8” eftir Mondrian. Verkið hevur eyðkendar
primerlitir og geometriskt strikuspæl og fekk stóran týdning fyri altjóða
konstruktivismuna og abstraka list sum so.
250 g bleytt smør
1 dl sukur
1 tsk vaniljuekstrakt
1 tsk sitrónskal
4 stórir eyggjareyðar og 2 eggjahvítar
3 tsk bakipulvur
Ovnurin skal tendrast á 175 stig. Fyrst skal sukur og smør
blandast, síðani eggini og so skal alt rørast saman við einum hondmiksara. Deiggið
skal í ein rugbreyðsform og bakast í 50 minuttir.
Tá kakan er kólnað skal hon limast sundur og pettini skulu
litast við fruktliti. Ansa væl eftir, at pettini ikki verða ov vát, lat pettini
torna í einar 5-10 minuttir aftaná.
Síðani er at gera sjokulátaglasur, tí tað skal brúkast til
at líma pettini samanaftur.
Síðani er at leggja køkupuslispælið – frá botninum. Køkan
skal so í frystaran í 20 minuttir og so heldur hon sær í einar 2-3 dagar.