Wednesday, May 30, 2012

John Kørner og Skulpturi fáa kritikaraheiðursløninaTá heiðurslønin "Kunstkritikerprisen 2012" verður latin í morgin, verður hon býtt millum framsýningarstaðið skulpturi.dk og listamannin John Kørner fyri hansara framsýning Kvinder til salg. Síðstnevndi hevur hesa síðstu vikuna arbeitt við føroyskum myndevnum í Steinprenti í nøkrum ómetaliga spennandi myndum. Meira um hetta seinni, fyribils seta vit inn tíðindaskrivið:
PRESSEMEDDELELSE
Kunstkritikerprisen 2012 går til Kørner og Skulpturi
Foreningen af Danske Kunstkritikeres medlemmer har udpeget to vindere af Kunstkritikerprisen 2012: billedkunstneren John Kørner og udstillingsstedetSkulpturi.dk
John Kørner tildeles prisen for udstillingen Kvinder til Salg, der blev vist på Arbejdermuseet fra 27. august til 29. december 2011.
Det kunstnerdrevne Skulpturi.dk eller Skulpturiet tildeles prisen for de konsekvente, poetiske og øjenåbnende udstillinger, man i en årrække har kunnet opleve i det lille udstillingssted i St. Kongensgade 3.
Kunstkritikerprisen er på 40.000 kr. Prisen deles ligeligt mellem de to modtagere. Prisen er finansieret af Statens Kunstråd.
Foreningen af Danske Kunstkritikere og Statens Kunstråds Billedkunstudvalg inviterer til:
Prisoverrækkelse, torsdag den 31. maj 2012 kl. 15 – 17 i foyeren, Kulturstyrelsen, H.C. Andersens Boulevard 2, 1553 Kbh. V. Alle er velkomne
I begrundelse for nomineringen af John Kørner skriver foreningen:
”Det er John Kørners kendetegn at bruge kunsten som et forstørrelsesglas, som kan gøre samfundsmæssige problemer mere tydelige, uden at han på grund af problemerne går på kompromis med kunsten - eller omvendt: går på kompromis med problemerne på grund af kunstens krav. I hans tilfælde er problemstillingen nærmest en forudsætning for, at en kunstnerisk handling kan træde i karakter og blive menneskeligt vedkommende.”
Læs hele begrundelsen
Nomineringen af Skulpturi.dk begrundes således:
”Skulpturi har med udstillingerne i 2011 fornemt realiseret ambitionen om at komme rundt om skulpturmediets mange muligheder. Det handler også om den helt grundlæggende egenskab ved skulpturer, at man må gå rundt om dem for at opleve dem fuldt og helt. Skulpturi.dk har i deres vedholdenhed og poetiske tilgang til skulpturen elimineret enhver forestilling om, at dens tid skulle være forbi.
Om John Kørner
John Kørner er født i 1967 og uddannet på Kunstakademiet i København 1992-1998. Han brød igennem som initiativtageren til den alternative kunstnerkonstellation Kørners Kontor. I Danmark er han blandt andet kendt for sine billeder til kronprinsparrets bolig i Frederik 8.'s Palæ på Amalienborg. I dag repræsenteres han af Galleri Bo Bjerggaard og af London-galleriet Victoria Miro. Værker af ham findes bl.a. på ARoS Aarhus Kunstmuseum, Arken i Ishøj og Statens Museum for Kunst - og i Saatchi's samling i London. John Kørner er aktuel med udstillingen Produktion på Carlsberg-galleriet IMO.
Om Skulpturi.dk
Skulpturiet er et lille udstillingssted i St. Kongensgade 3, baggården. Siden 2007 har de 9 billedhuggere, der leder udstillingsstedet, haft et højt fagligt fokus og generøst givet et støt voksende publikum lejlighed til at opleve skulpturens mange fremtrædelsesformer. Værkerne kendetegnes ved at være uforudsigelige krydsbefrugtninger mellem nogle højst forskellige udtryksformer, medier og generationer på kunstscenen pt. I 2011 blev der vist en række udstillinger på et overordentligt højt fagligt niveau med bl.a. Miguel Vega Olivares, Claire Barclay, Anders Bojen & Kristoffer Ørum, Matthieu Mercier, Johan Röing foruden de to gruppeudstillinger Objektiver og 8 studerende fra Kunstakademiet i København.
Skulpturiet står over for snarlig lukning, men viser i øjeblikket udstillingen Runtenom i Den frie Udstillingsbygning, København.
Om Foreningen af Danske Kunstkritikere
Foreningen af Danske Kunstkritikere er den danske sektion af den internationale forening AICA (Association Internationale des Critiques d’Art). Dansk AICA arrangerer og holder forskellige åbne seminarer og debatarrangementer i løbet af året, ligesom foreningen hvert år uddeler kunstkritikerprisen. Det er foreningens medlemmer, der nominerer og stemmer om årets prismodtagere.
Yderligere information
For yderligere information kontakt venligst foreningens formand Cecilie Høgsbro Østergaard 6092 9613 eller bestyrelsesmedlem Peter Michael Hornung 3347 2788.
Med venlig hilsen
Cand.mag. og journalist 
Lisbeth Bonde