Friday, April 6, 2012

Marianna Mørkøre og Rannvá Káradóttir CPH: DOX


Tey, sum eru stødd í Keypmannahavn kunnu í dag fáa eina serliga uppliving um tey fara í Cintemateket í Gothersgade. Har verða stuttfilmarnir há Rannvá Káradóttir og Marionnu Mørkøre sýndir, sum hava vunnið virðisløn og hava verið mikið heiðraðir á stuttfilmsstevnum kring heimin. Vit hava fingið tíðindaskriv og seta tað inn her umframt umrøðu av einum av filmunum her á blogginum: http://listinblog.blogspot.com/2011/01/froyar-hava-fingi-eina-filmslist.html

Tær báðar listakvinnurnar hava valt filmin The color of Pomegranates frá 1968 hjá Sergei Parajanov, ið tær vísa á sum eina umráðandi inspiratiónskeldu.

http://archive.org/details/ColorOfPomegranates-SayatNova1968


ARTIST TALK OG FÆRØSKE FANTOMBILLEDER FREDAG 6. APRIL!

Oplev de smukkeste billeder man kan forestille sig at se i biografen, når den færøske kunstduo Marianna Mørkøre og Rannvá Káradóttir fredag den 6. april præsenterer deres film i Cinemateket - efterfulgt af en Artist Talk og en kurateret visning af et sjældent mesterværk.
Færøernes barske og storslåede natur danner baggrund for de to unge kunstnere Marianna Mørkøre og Rannvá Káradóttirs overjordisk smukke, sort/hvide billeddigt i foreløbigt fire dele på i alt ca. 20 minutter. Efter visningen vil de to filmskabere give en Artist Talk i salen, fulgt af en visning af Sergei Paradjanovs The color of Pomegranates (1968, 79 min.). Filmen er kurateret af Mørkøre og Káradóttir som kreativ inspiration for deres eget arbejde, og vises i en sjælden 35mm filmkopi. Aftenen starter kl. 18:30 i Cinemateket, Gothersgade. Billetter kan bestilles på tel. 33743412 eller her!

Om Marianna Mørkøre og Rannvá Káradóttir:

Marianna Mørkøre og Rannvá Káradóttirs filmværk toner frem i gådefulde tableaux som skygger af en anden verden. Den luminøse himmel, de forrevne klipper og græsklædte vidder er en storslået scene, hvor sortklædte skikkelser med blege måneansigter udfører et hemmelighedsfuldt ritual og hvor en lille pige i en kjole danser i en luminøs tåge af lys. Der er elementer af både mytologi og science fiction i det unge pars visionære værk, der er planlagt som en cyklus i otte dele, hvoraf vi her viser de fire første.

Med en fælles baggrund i dans, performance, modestudier, og ikke mindst fotografi og film, er der ikke overraskende tale om et visuelt begavet studie i bevægelse og kropslighed. Udtrykket er umiskendeligt nordisk, og meget moderne, når de spøgelsesagtige landskaber svæver over lærredet til et underspillet ambient/drone-score.

Vi viser de fire, korte film: Magma, Amohr, Irra og Marran. Efter parrets Artist Talk rundes aftenen af med Sergei ParadjanovsThe Color of Pomegranates (1968) - et billedligt mesterværk uden sidestykke, valgt af Mørkøre og Káradóttir. På gensyn til en uforglemmelig aften i biografen!

CPH:DOX