Thursday, April 26, 2012

Udvandring ummæld í donskum bløðum

Sjálvt um tað ikki altíð er líka spennandi tað, sum útlendskir miðlar halda og skriva um føroyska list, bíða vit tó spent eftir ummælum av teimum stóru framsýningunum. Tom Jørgensen hevur í Jyllandsposten ummælt framsýningina hjá teimum ungu á Norðurbryggjuni og tó, at eg ikki haldi, at hann tykist hava sett seg serliga væl inn í sítt evnið, so er ummælið positivt og eg seti tað inn her. Trine Ross hevur eisini ein stubba í Politiken, sum eg eisini seti inn her. Ung kunst udskifter landskabshyggen med virkelighed og mareridt

Seks unge, færøske kunstnere giver nye bud på samtidskunsten.


Engang var Færøerne afsondret fra omverdenen, men selv om øerne ikke har flyttet sig ud af flækken, er de langtfra isolerede mere.
 


Det betyder samtidig, at unge kunstnere på øerne tilføjer nye motiver til det repertoire, der traditionelt har budt på billeder af landskabet.

Men når Erla Marita Askham (født 1981) går til gouacherne, skildrer hun de vilkår, børn på øerne vokser op under - og som ofte kommer til at definere deres kønsrollemønstre som voksne.

Kollager fra film og bøger
Mindre håndgribeligt, men ikke meget hyggeligere, er Halldis Olsens grafik, hvor drømme har det med at slå over i mareridt.

Olsen er født i 1983 og uddannet i både Italien og England, og sidstnævnte land har også haft besøg af Silja Strøm (født 1987), der er uddannet ved Glasgow School of Art og skaber sine kollager med billeder fra magasiner, film og bøger.

I alt seks unge, færøske kunstnere er med på udstillingen 'Udvandring - ung færøsk samtidskunst', der åbner lørdag og dagen efter følges op med et foredrag ved kunsthistoriker Inger Smærup Sørensen kl. 15.

FACEBOOKBliv ven med IBYEN