Thursday, March 22, 2012

Merethe Lindstrøm fekk heiðurslønina


Tíverri hendi tað heldur ikki hesa ferð, at vinnarin var føroyingur, tí tað var norska Merethe Lindstrøm ið fekk Bókmentaheiðursløn Norðurlandaráðsins 2012 fyri skaldsøguna Dager i stillhetens historie. Hetta er aðru ferð, Merethe Lindstrøm er nominerað til norðurlandaheiðurslønina. 


Her eru brot úr nøkrum ummælum í heimlandi høvundans.


Dager i stillhetens historie

    
"Dager i stillhetens historie" er tildelt Kritikerprisen og er nominert til Nordisk Råds litteraturpris.
Var også nominert til Ungdommens kritikerpris og P2-lytternes romanpris.
Et eldre ektepar har inngått en stilltiende pakt om ikke å snakke om sin fortid. Mens han lukker seg mer og mer inne i seg selv, prøver hun å bryte ut av isolasjonen og tausheten. Hvem var hushjelpen de begge ble så sterkt knyttet til i en periode, men som de brått sa opp?
Merethe Lindstrøm skriver fram et stramt, fortettet familiedrama om fortielse og taushet. Det handler om kjærligheten mellom to mennesker som har tatt viktige valg de definerer hele sin tilværelse ut ifra, for så å oppdage at noe ikke lar seg overse. Fortiden dukker ikke bare opp igjen, den har vært der hele tiden.
"Merethe Lindstrøms sjuande, og klart beste roman ... Med utgangspunkt i konkrete situasjonar, borar Lindstrøm utretteleg ned i dei kjenslestyrte nyansane i nære relasjonar. 'Dager i stillhetens historie' har tematisk slagkraft som eit trykkluftsbor, men er like språkleg finstemt som en fjærvekt."
Nora Simonhjell, Morgenbladet

"Noe så sjeldent som en forfatter det er nødvendig å lese. (...) et av bokhøstens virkelige funn."
Vidar Kvalshaug, Aftenposten

"Merethe Lindstrøm viser den suggererende effekten av at en forfatter stoler på sitt stoff. Resultatet er et lite mesterverk av en bok. (...) Det er imponerende hvordan Lindstrøm komponerer et lite kammerspill, og speiler en eksistens så skjørt og fint uten å måtte ty til store ord. Språket er enkelt, elegant og behagelig, men stemningen så suggererende i sitt stille drama. Lindstrøm er kjent som en finslepen novellist, her viser hun til fulle at hun mestrer også et større lerret. (...) Gjennom elegant, episk klipp-teknikk skapes en tekstlig mosaikk av et liv som fortjener mange lesere."
Silje M. Stavrum Norevik, Dagbladet

"Med 'Dager i stillhetens historie' må Merethe Lindstrøm ha skrevet en av høstens beste romaner. I en lavmælt, elegant og presis prosa skriver hun fram et hverdagsdrama som kryper inn under huden på leseren. (...) Merethe Lindstrøm briljerer aldri, hun bruker ikke originale metaforer, ironi eller undertekst, men stoler fullt og fast på styrken i sin egen lavmælte, presise prosa. Derfor blir det et insisterende alvor i denne romanen som ikke unnlater å etterlate et inntrykk av stor troverdighet og autentisitet."
Turid Larsen, Dagsavisen

"Stilfull klokskap. Merethe Lindstrøm er ikkje berre ein suveren, men òg klok stilist. (...) Med 'Dager i stillhetens historie' tek ho eit stilistisk steg vidare i måten å skildra menneskelagnader på, og romanen er noko av det beste ho har skrive til no."
Margunn Vikingstad, Dag og Tid

"... en nær og intens historie om å miste seg selv gjennom å miste andre. (... ) En av årets romaner som vil bli husket."
Sindre Hovdenakk, VG (terningkast 5)

"Merethe Lindstrøms nye roman 'Dager i stillhetens historie' er en usedvanlig fin beretning om viktige ting; ting vi ikke kan tie om, skal det gå oss vel i livet. (...) Merethe Lindstrøms bok er usedvanlig velskrevet, den er klok og vakker i tilnærmingen til fortielsens problem og aldringens uomgjengelighet."
Leif Ekle, NRK P2

"Jeg håper og tror Merethe Lindstrøm får Nordisk råds litteraturpris for denne romanen. ... Dette er en roman med internasjonalt potensial. Et tett familiedrama om å tie i stykker samhørighet. Samtidig trekkes linjene utover til et episk drama som trekker inn en verden utenfor. Mellom disse ytterkantene tegner Lindstrøm portretter av mennesker du aldri glemmer. Hun viser oss en skjør kjærlighetshistorie og makter å sette ord på tausheten som rammer dem, og det i et presist og suggererende språk."
Anne Schäffer, TARA (terningkast 6)

"For dette er en perle av en tekst. Grunnen er både av språklig og mer litteraturteknisk art. Boka er et kroneksempel på hva som skiller skjønnlitteratur fra journalistikk og sakprosa, hva som skiller kunst og virkelighet. Lindstrøms tekst er nemlig begge deler, både kunst og virkelighet. Det er sjelden vare. (...) Jeg kan ikke gjøre stort annet enn å be deg lese denne romanen. Les den sakte."
Jan-Erik Østlie, Aktuell