Thursday, March 6, 2014

Ein abstraktur slóðbrótari - Hilma af KlintØll sum koma til Danmarkar komandi tíðina (frá 7.mars til 6.juli) mugu fara til Holbæk á Louisiana listasavnið at hyggja at framsýningini av myndum hjá svensku listakvinnuni, Hilma af Klint (1862-1944). Hon hevur verið goymd og gloymd í listasøguni, men hevur uppiborið altjóða uppmerksemi, sum hennara verk nú fær. Hon er dømi um eina listakvinnu, sum verður uppdagað langt aftaná hon doyði. Hon framsýndi bara figurativar myndir, men tað vísur seg, at at ókendu abstraktu myndir hennara eru langt framman fyri í mun til hennara egnu tíð. Framsýningin letur upp í morgin. 


HILMA AF KLINT
Abstrakt pioner
7. marts - 6. juli 2014
Historien om den svenske kunstner Hilma af Klint (1862-1944) er fascinerende og ukendt for de fleste. Det er en historie om en kvindelig kunstner på kanten af den etablerede kanon som det var tilfældet med Louisianas udstilling Avantgardens Kvinder i 2012 og Yoko Ono Half-A-Wind Show i 2013. 

Hidtil har Hilma af Klint ikke optaget meget plads i kunsthistorien. Hendes omfattende værk er skabt i et åndeligt rum af eksempelvis spiritisme, teosofi og antroposofi – parallelt med, hvad der sker i kunsten hos en Kandinsky omkring år 1900. Hilma af Klint kæder indre erfaring og symbolsprog sammen i banebrydende abstrakte malerier, som aldrig blev vist offentligt i hendes levetid, hvor hun udelukkende udstillede sine figurative billeder. 

Med denne udstilling, tilrettelagt af Moderna Museet i Stockholm, har Hilma af Klints kunstnerskab vakt stor international opmærksomhed – blandt andet på Venedig Biennalen i 2013. Udstillingen blev først præsenteret på Moderna Museet i foråret 2013 og blev her den bedst besøgte udstilling med en svensk kunstner nogensinde. Nu kommer den til Louisiana efter at have været vist på Hamburger Bahnhof i Berlin og på Picasso-museet i Malaga.