Wednesday, May 28, 2014

Queen Sonja Nordic Art Award
Á heimasíðuni hjá norska kongshúsinum stendur:


I dag kunne H.M. Dronningen dele ut the Queen Sonja Nordic Art Award til den danske mulitikunstneren Svend-Allan Sørensen. Dronning Sonja annonserte også at prisen heretter vil være en internasjonal utmerkelse – så langt man vet den største i sitt slag.

27.05.2014

The Queen Sonja Nordic Art Award ble delt ut for andre gang under en seremoni i Oslo rådhus i ettermiddag. Kunststipendet ble tildelt den danske multikunstneren Svend-Allan Sørensen.
Svend-Allan Sørensen er en særegen stemme i samtidskunsten. Han arbeider innen flere genre, som billedkunst, installasjon, fotografi og video – men først og fremst med ulike former for grafikk. Ofte bringer han dyrene - og da særlig fugler - inn i kunsten og utforsker tematisk forholdet mellom natur og kultur. Ord finner også plass i mange av verkene hans.
Stipendet. Etter at prosjektleder Sune Nordgren hadde lest juryens begrunnelse, delte Dronning Sonja selv ut prisen til Sørensen. Den består av et stipend på 400 000 kroner og en ukes studieopphold ved Atelje Larsen i Helsingborg i Sverige.


En internasjonal utmerkelse
Siden etableringen av Kunststipendet i 2011 har dette vært en nordisk utmerkelse. I ettermiddag kunne Dronningen annonsere at prisen nå blir internasjonal: I dag har jeg gleden av å presentere en stor nyhet for dere, sa Dronningen: Nå tar vi kunstnerprisen et stort steg videre. Stiftelsens styre har besluttet at prisen skal bli internasjonal! For neste prisutdeling vil vi søke over hele verden etter de beste kandidatene – og da vil vi, etter det jeg har kunnskap om, bli verdens største pris innen grafisk kunst. Med dette endrer prisen navn til the Queen Sonja Print Award - og både ny grafisk profil og en ny nettside ledsager endringen.


Prisverdig
Fra fredag 30. mai kan alle se verk av kunstnerne som var nominert til årets stipend. De presenteres samlet i utstillingen "Prisverdig" hos Norske Grafikere:
Annu Vertanen, Finland
Valgerdur Hauksdottir, Island
Minako Masui, Sverige
Ane Mette Hoel, Norge
Tuula Lehtinen, Finland
Elina Sipilä Finland
Cathrine Dahl, Norge
Ørjan Aas, Norge
Daniel Milan, Danmark og
Mikael Kihlman, Sverige

Kunstnerne ble nominert til prisen av Nasjonalmuseene i de fem nordiske landene og av de nordiske grafikkorganisasjonene.
I tillegg deltar Tiina Kivinen, som mottok Kunstststipendet i 2012, på utstillingen.

http://www.kongehuset.no/nyhet.html?tid=121252&sek=26939


(KP)